Bu seminer notları fazla uzadı farkındayım bu yazıda bu olayı bitiriceğim kendime söz
6-12Ay Arası
Artık bebeğiniz iyice hareketlenmeye başladı.
Sizin ise yerde diz üstü ilerleyerek evi onun gözlerinden görüp düzenleme zamanınız geldi. Ortalama 70-80 cm lik küçük adamlar için evi güvenli ve en önemlisi bağımsızlaşmalarını cesaretlendirecek şekilde düzenleme vakti tam olarak bu aylara denk gelmekte…
Ona uygun yükseklikte raflar, yer yatağı gibi mobilyaları hayatınıza sokmaya başlayabilirsiniz.
Sunumda paylaşılan şu görsel aslında demek istediğimi tam olarak anlatıyor.
Oyuncak seçimleri ise renkli, farklı malzemelerden yapılmış toplar, yine çıngıraklar ve ellerini kullanmasını sağlayacak doğal malzemelerden yapılmış nesneler olabilirmiş. Bir de küçük bir not elleri ile yaptığı egzersizler beyin gelişimi için oldukça önemli…
Yürümesine yardımcı olacak itebileceği vagonlar ile tanıştırmanın zamanı da geldi. Ama piyasadakiler genelde çok hafif oluyor, bebek tüm ağırlığını verdiğinde ya öne doğru hızla kayıyor ya da devriliyor. Bu da bebeği bu oyuncaktan soğutabilir. O yüzden bu oyuncağın ağır olmasına, ağırını bulamıyorsanız da sizin tarafınızdan ağırlaştırılmış olmasına dikkat etmekte fayda var.
Tabi bu aylarda da yine az ve öz oyuncak, konsantre olabileceği bir ortam yaratmak ana amaç. Bir de ufak bir not oyuncakları ona sıra ile çıkartın; yani iki topu var ise biri ile oynadıktan sonra artık ona ilgisinin azaldığını hissediyorsanız diğerini sunun.
Biz bu aylarda ozellikle doğum gününde oyuncak yönünden biraz dengesizleştik yani dikkat hediye oyuncaklar ile kuşatılmak üzere olabilirsiniz, gelir gelmez insanların kırılma ve de darılmalarını çok da önemsemeden hemen sıra ile kullanılmak üzere kaldırın bence…
12-18 Ay Arası
Beğiniz artık yürüyerek ya da emekleyerek evin en hareketli üyesi olmaya aday hale geldi. Bu aylarda evin gerikalanının da ona göre düzenlenme zamanı… Mesela;
Salonda onun kitap ve oyuncakları için de bir raf
Mutfakda ona uygun mutfak malezemeleri için bir alan
Girişte onun montları için boyuna uygun bir askı
Banyoda ona uygun bir ayna ve kişisel bakım alanı
Yaratma zamanı…
Bu aylarda biryerlere tırmanmak istiyorlar, bunun için ona uygun ve güvenli alanlar yaratmalı. Burada güvenliden anlaşılması gereken sizin onu tutmanıza gerek kalmayacak zorlukta alanlar. Onun sizin tarfınızdan tutulacağını bilmesi sadece fiziksel becerisini değil, dikkat etme, konsantre olma gibi bilişsel becerilerini de etkiliyor. Sonuç itibari ile biri benim de her hatamda canımın yanmasını engelleyecek olsa hata yapmak için dikkat harcamam. Elaine’nin bu konuda bir notu daha vardı. 1,5-2 yaşındaki çocuklarınızı 4 yaş ve üzeri için hazırlanmış çocuk parklarına götürüp onları kaydırak, tırmanma çubukları gibi alanlara çıkartmayın. Çünkü; bu alanlar onların fiziksel becerilerinin üstünde bu alanlarda oynamak, tırmanmak için yardıma ihtiyaçları var ve bu bir alışkanlığa dönüşebilir. Gayet mantıklı :)
Tırmanma hevesleri dışında bir de ağır nesneleri taşıma isteği ile dolup taşıyorlarmış ki ben buna kesinlikle şahidim. 19 aylık oğlum ve hala bir nesneyi bir yerden bir yere bıdır bıdır taşımaya bayılıyor. Oyuncak önerisi olarak ağırlık torbaları hazırlanabilirmiş bu aylarda…
Burada Iraz’ın söylediği şu cümle aklıma geliyor: Yaptıkarı herşey bir öğrenme ihtiyacının sonucu, ona bunu gidermesi için fırsat verin… Yani bir şeyler mi taşımak istiyor, bu onun dengesini sağlamasına hizmet ediyor olabilir o zaman ona birşeyler taşıtın ! Bu kadar basit aslında, iş biraz çocuğunuzu gözlemlemek ile alakalı sanırım.
18-36 Ay Arası
Bu ayların en dikkat çekici özellikleri sanırım bağımsızlaşma isteği ve yetişkinleri taklit etme çabası…
Ona bu isteklerini tatmin etme şansı sunmak yine ana akıl.
Bu aylarda birazcık yardım ile ellerini yıkayabilir, giysilerini çıkarabilir/giyebilir, ayakkabılarını çıkarabilir, yemeklerini yiyebilir, size ev işlerinde yardımcı olabilir, kendi yumurtlarını meyvelerini soyabilir, ekmeklerine bal sürebilirler…. Bu liste aslında uzar gider sanırım bunlar benim aklımda kalan ve oğlumda gözlemlediklerim.
Tabiki sunumun bu aşamasında iki yaş sendromunu da konuştuk.
Elaine bu konudaki ilk önerisi;
Onu günlük rutinlerin içine sokun yani o da ev hayatında yapılması gereken bir şeyleri yapsın: Kısaca yukarıda anlattığım aktiviteler…
İkinci önerisi ise ;
Ona seçim hakkı vermek. Ama bunu yaparken ikiden fazla seçenek sunmamaya özen gösterin, daha fazlası kafasını karıştırabilir.
Bunları uyguladıkça onun bağımsızlaşma isteğini destekleyeceğiniz için çatışmalar da azalacak…
Bu ay grubuna ait oyuncak önerileri için sunumdaki görsele göz atabilirsiniz
Kısaca 0-3 yaş arası montessori uygulama semineri böyleydi…
Çok zaman gerektiren, sabır isteyen birşeylerden bahsediyor gibiyim, evet farkındayım ama uyguladıkça Yiğit Alp’teki gördüğüm keyif, o dünyanın en ciddi işini yapıyor edası, keşfetme istediği beni daha fazlasını yapmak için motive ediyor.
Son olarak daha fazlası için benim de çok ilham almak için baktığım “how we montessori” ye göz atabilir ya da aşağıdaki kitapları inceleyebilirsiniz ki son onerilen kitap Türkçeye çevrilmiş.
Bu arada bu kadar uzun uzun yazmamın sebebi kendimin de bu semineri içselleştirmeye çalışması, ben yazarak hatırlayabilenlerdenim malesef…